Recepty
Domácí chléb
500g hladká mouka
42g droždí
1x středně velká brambora
0,3l vody
celý kmín
sůl,cukr
Nejdřív si připravíme kvásek z droždí, části vody a mouky.
V cca 1dcl vlažné vody rozmícháme rozdrcené droždí, přidáme špetku cukru, soli a asi 50g mouky. Měla by se vytvořit hustější kašička.
Necháme v teple vykynout.
Do mísy nebo kuchyňského robota dáme zbylou mouku. Očistíme syrovou bramboru a nastrouháme na jemném struhadle.
Vložíme do mouky, přidáme kmín, sůl a vykynutý kvásek. Přilejeme 2 dcl vlažné vody.
Robot zapneme na nejnižší stupeň a pomalu vmícháváme kvásek s vodou do mouky. Těsto nesmí být příliš husté, proto dle potřeby přidáváme opatrně vodu.
Vláčné nelepící těsto necháme asi jednu hodinu kynout, přikryté utěrkou někde v teple.
Vykynuté těsto na vále ještě jednou propracujeme. Kdo má ošatku nebo formu na chléb, vysypeme moukou a vložíme do něj těsto. Necháme opět cca 15 minut vykynout. Kdo nemá ošatku ani formu vypracujte těsto do podoby knedlíku-válečku a uloží přímo na plech.
Po vykynutí a uložení na plech nařízneme vrch těsta mírně ostrým nožem a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 220C cca 50 minut.
Po upečení potřeme kůrku chleba vodou.
Tipy:
Do těsta můžeme přidat různé ingredience, jako ptřeba pomleté škvarky, orestovanou suchou cibulku, různé semínka, česnek....
Kdo si není jistý, zda je chléb správně upečený, stačí jej poklepat ze spodu a pokud duní "zvoní" je správně upečený.